Tæthedsprøvning – har du fået foretaget det?

Hvis jeg fortæller dig at dette indlæg skal handle om tæthedsprøvning, så er sandsynligheden for at du ikke er klar over hvad det er, ret stor. Så meget mere grund er der til at læse med de næste minutter! Om dit hjem har fået foretaget en tæthedsprøvning, kan nemlig have meget at sige for din og din families sundhed. Jeg skal forsøge at gøre indlægget her så kort, præcist og appetitligt som muligt.

Hvad er en tæthedsprøvning?

Selvom der selvfølgelig er nogle som kender til hvad en tæthedsprøvning indebærer, så er det primært professionelle inden for branchen, som beskæftiger sig med det. Det er nemlig ofte noget der foretages i byggeprocessen af et hus. I ældre huse er det dog ikke sikkert at en tæthedsprøvning er blevet foretaget. Det kan nu alligevel sagtens lade sig gøre, at foretage en sådan process ved en allerede eksisterende bygning.

Processen foregår ved at der indsættes en dampspærre f.eks. inde i væggen, så den indsættes mellem mur og og væg. Ved en tæthedsprøvning, sættes først undertryk, og så overtryk i bygningen. På den måde kan bygningens utætheder måles. Er der utætheder, kan fugtig luft lukkes inde, f.eks. i væggene, og omdanne sig til skimmelsvamp og råd med tiden.

Undgå råd og skimmelsvamp

Vi vil alle gerne undgå råd og skimmelsvamp – naturligvis! Dog er det et faktum at det opstår i nogle byggerier. Ofte er det ældre utætte bygninger eller nybyggede huse, som ikke er lavet ordentligt. Det kan hurtigt blive en dyr affære, når tingene ikke er gjort ordentligt fra starten. Derfor bør en tæthedsprøvning også ses som en mindre investering, som sikrer dig og din familie mod sundhedsskadelige forhold på længere sigt.

Hvem skal jeg kontakte?

Er du ved at få bygget hus, er det f.eks. vigtigt at du sikrer dig, at der foretages en tæthedsprøvning af det. Det kan være byggefirmaet som står for den del, men du kan også risikere selv at skulle stå for det. Derfor er det rart at vide hvem du skal kontakte i en sådan situation. ‘Trykprøvning & Energimærkning Danmark’ er specialister på området. På deres hjemmeside, kan du både finde priser samt mere info omkring processen.

Du skal ikke lade dig forvirre at at forskellige firmaer bruger forskellige termer. En tæthedsprøvning, kaldes nemlig også ofte trykprøvning, blowerdoor test, blow test og tæthedsattest. Ja, kært barn har mange navne, men for nemheds skyld understreger jeg lige at de altså alle betyder det samme. Her bruger vi bare betegnelsen tæthedsprøvning.

Skriv et svar