Sådan holder du dine rynker på et minimum

Huden vil ældes med tiden og der findes desværre ingen mirakelkur der sender din hud 20 år tilbage i tiden. Der er dog tiltag ud over almindelig hudpleje du kan gøre for at holde dine linjer i ansigtet på et minimum. Herunder er 10 konkrete tiltag du kan gøre for at sænke farten på hudens aldringsproces.

Få god søvn

Det er ikke for sjov, at det også kaldes skønhedssøvn, for dine søvnmønstre afspejles faktisk i din hud. Din krop får ro, hvilket får den til at udskille hormoner, som øger celledannelsen. Dine muskler i ansigtet slapper af og huden glattes. Derved forebygges og minimeres rynker.
Den bedste søvn fås i et mørkt lokale. Benyt derfor gerne mørklægningsgardiner eller sovemaske.
Når du vågner, så træk gardinerne fra og/eller gå en tur udenfor. Sollyset stopper kroppens produktion af melatonin og du vil derfor føle dig mere frisk og det vil din hud også.

Undgå stress

Når du er stresset, så vil du typisk spænde op i din ansigtsmuskulatur, hvilket giver linjer i ansigtet. Spænder du ofte i ansigtet, vil linjerne med tiden blive permanente, præcis ligesom hvis man folder et stykke papir mange gange. Linjer som opstår som en reaktion på stress, er typisk lodrette linjer mellem brynene og kaldes også bekymringsrynker.

Pas på solen

Solen er en af de største syndere til at ælde huden. Det er solens UVA-stråler som skader celler og bindevæv i huden, hvilket gør huden mindre elastisk og med tiden rynket. Faktisk er et UV-indeks over 2 nok til at skade huden og derfor er det en god ide at benytte solcreme af minimum faktor 15 i ansigtet året rundt også selvom du bor i kolde Danmark.

Hold dig så vidt muligt i skyggen mellem 12 og 15 hvor solen står højest og ellers benyt dig af skyggegivende beklædning såsom solhat.

Undgå lange varme bade

Varmt vand opløser hudens naturlige olier og efterlader huden tør og mindre elastisk. Prøv derfor at skrue ned for både tid og temperatur på dine bade.
Når du har været i bad så plej din hud med en fugtgivende creme straks efter at du har tørret dig, så huden stadig er fugtig fra badet.

Spis sundt

Spis kost med antioxidanter og sunde fedtstoffer. Sørg for at din krop får godt med væske. Drik gerne mere end 2 liter vand dagligt.
Derved får din krop byggestenene til at pleje huden indefra.

Bind fugt i huden

Med alderen får huden sværere ved at binde fugten i huden. Tør hud har større tildens til at danne rynker og derfor er det vigtigt at pleje din hud med en god fugtgivende ansigtscreme, hvis du ønsker at holder dine rynker på et minimum. Som fugtgiver i ansigtscremer bruges ofte hyaluronsyre. Hyluronsyre kan binde op til 1000 gange sin egen vægt i vand. Derfor fungerer hyluronsyre rigtig godt til at opretholde fugtbalancen i huden.
Brug en god anti-age dagcreme om morgenen og en natcreme om aftenen. Til den tynde hud i øjenomgivelserne, kan du med fordel gøre brug af en øjencreme.
Hvis din hud trænger til ekstra fugt, så brug et serum der optimerer effekten af din ansigtscreme.

Dyrk motion

Et aktivt liv giver dig overskud og energi, men det sætter også gang i blodcirkulationen. Vi kender alle den dejlige røde kulør der kommer i kinder og ansigt ved fysisk anstrengelse og denne farve et netop en reaktion på, at blodet pumpes helt ud i de små blodkar i hudens overflade. Huden får desuden en anden glød ved hyppig motion, hvilket også får huden til at se mere frisk og derved også yngre ud.

Rengør skånsomt

Sæbe er hårdt for huden da det fjerner hudens naturlige olier. Huden bliver derved udtørret og blottet. For at minimere udtørring, brug en ansigtsrens der er mild og skånsom mod huden. En håndsæbe vil typisk have en for høj PH-værdi.

Luft ud

I mange hjem er luften varm og tør. Særligt om vinteren hvor vi tilbringer mange timer indendørs, kan dette være en udfordring for huden, som udtørres af varm og tør luft. Sørg derfor for at være god til at lufte ud gerne flere gange dagligt. Prøv også at skrue temperaturen et par grader ned i hjemmet. Brug desuden så vidt muligt tid ude i den friske luft.

Stop rygning

Rygning spiller en stor faktor for rynkedannelse. Det gør det, fordi at nikotinen får dine blodkar til at trække sig sammen, så blodet får sværere ved at pumpes ud i de små blodkar i huden. Kulilten fra rygning gør, at iltindholdet i blodet mindskes. Samtidig nedbryder rygning kollagen og elastin som holder huden spændstig. Huden får altså ikke de nødvendige byggesten, når du ryger og derfor fremskyndes aldringsprocessen. Hold dig derfor langt væk fra cigaretrøg, hvis du ønsker at holde dine rynker på et minimum.